top of page
PHOTO-2019-12-05-11-05-24.jpg

India

Project
Schoolbeurzen voor de allerarmsten

In Sarnath, een plaats in de provincie Uttar Pradesh, staat de Buddha Smile School, bedoeld voor de allerarmste kinderen. Als deze zij de basisschool afronden is er geen geld voor hun middelbare schoolopleiding.  De kinderen zijn Dalits oftewel kastelozen volgens het oude kastesysteem van India. De families komen uit de armste gemeenschappen en verdienen wat geld door bijvoorbeeld vuilnis verzamelen, straatvegen of bedelen. De meeste ouders zijn zelf niet naar school geweest en kunnen bijvoorbeeld geen schooluniformen, vervoer of de leermiddelen voor hun kinderen betalen. Kinderen moeten soms al op heel jonge leeftijd werken om wat bij te dragen in de kosten. Kinderen krijgen op school een warme maaltijd, dit is vaak de enige volwaardige maaltijd van de dag. Kinderen die na de basisschool een middelbare school diploma halen hebben, anders dan hun ouders, meer kans op een beter betaalde baan en dus een andere toekomst.

Bijdrage van Globewise

​Globewise ondersteunt vooral meisjes met een beurs voor de middelbare school. Elke ochtend verzamelen de middelbare scholieren op hun oude basisschool en ze krijgen hier een lunchpakket mee. Een paar keer per week krijgen zij hier na school ook studiebegeleiding door hun oud-docenten die hen helpen bij de studie. De schoolleiding onderhoudt het contact met de middelbare scholen en houdt de vorderingen van de leerlingen in de gaten. Van de studiebeurs wordt het lesgeld betaald, leermiddelen, examengelden, het uniform, de maaltijden en eventuele excursies.

Project
Lerarensalarissen

Met uitzicht op de rivier de Ganges staat in Varanasi een basisschool voor kasteloze kinderen uit de naburige sloppenwijk. De Little Stars School is een basisschool voor kinderen van kasteloze (en dus) arme ouders. De school is de enige school in de wijde omgeving die kinderen uit deze arme gezinnen tot klas 12 opleidt, vergelijkbaar met het opleiden voor de HAVO. Een twaalftal meisjes kan door omstandigheden niet meer thuis wonen en wonen ook op school en worden door de directrice opgevangen. De school heeft een gedegen en bevlogen docentencorps. Docenten kunnen echter meer verdienen als zij lesgeven op overheidsscholen. De basisschool heeft geen geld om de leraren een hoger salaris te bieden. Om het verloop van leraren tegen te gaan en daarmee de continuïteit van de leraren en de kwaliteit van de lessen te bewaken geeft zij een aanvulling op het salaris van de leraren. Kinderen die goed onderwijs krijgen hebben meer kans op een goede vervolgopleiding en daarmee kans op een beter betaalde baan.

Bijdrage van Globewise

Globewise steunt leraren met een bijdrage ter aanvulling van hun lage salaris. Met de steun van Globewise ontvangen leraren een aanvulling op hun salaris. De kinderen krijgen op de Little Stars School hierdoor gedegen onderwijs in Hindi.

bottom of page