Zambia

School in afgelegen gebied

ZAP – School in afgelegen gebied

In Zambia zijn er gebieden waar kinderen niet naar school kunnen omdat er gewoonweg  geen school in de buurt is. Gelukkig inventariseert de charmante aanpakker Josien Dudok van Heel samen met de Zambiaanse overheid al 10 jaar deze gebieden en bouwt er in nauw overleg met de lokale gemeenschap scholen en lerarenhuizen. Maar wel op voorwaarde dat de overheid dan gekwalificeerde leraren levert, elektra aanlegt en de verdere inventaris levert. De lokale overheid en lokale gemeenschap dragen bij in de kosten van de bouw en zijn (en voelen zich) na de bouw ook verantwoordelijk voor het onderhouden van de school.

Josien werkt met een eigen bouwteam waarvan ongeveer de helft van de bouwvakkers het vak leren en uiteindelijk met een bouwvakkersdiploma elders aan de slag kunnen.

Globewise maakt het mogelijk om in plattelandsgebied in Zambia een middelbare school af te bouwen waar 900 kinderen gebruik van zullen maken. Deze school in Nkulamaziba is de enige middelbare school in een straal van 30 kilometer. Verder ondersteunt Globewise – in verband met de lange afstanden en daarmee veiligheid van de kinderen – ook de bouw van een internaat bij de school. Door beide projecten kunnen meer kinderen (en met name ook de meisjes) na de basisschool ook een middelbare schoolopleiding volgen. En dit geeft hen een veel beter toekomstperspectief!

Globewise steunt dit initiatief van ZAP sinds 2018. Zie www.zap-foundation.com